Αίγιο, Κεφαλονιά και Αττική σε αγώνα δρόμου για αποκατάσταση των ζημιών
Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου
Κλιμάκια μηχανικών βρίσκονται στους δρόμους στις «χτυπημένες» από τις θεομηνίες περιοχές της Ελλάδας και καταγράφουν ζημιές που αποδεικνύονται μεγαλύτερες από την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη.
Μετά τις πλημμύρες στην Αττική που έπληξαν συνολικά 25 δήμους (!), οι σεισμοί στο Αίγιο και την Κεφαλλονιά επιβεβαιώνουν ότι παραμένουμε ανέτοιμοι ακόμη και σε εκείνα που… κατά κάποιον τρόπο περιμένουμε. Άλλωστε οι σεισμολόγοι παραδέχτηκαν ότι η δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμική διέγερση και τα μεγέθη των 4,8 (στο Αίγιο) και 5,1 (στο Αργοστόλι) Ρίχτερ δεν δικαιολογούν το καταγραφέν αποτέλεσμα.
«Κοκκινίζουν» τα σπίτια του Αιγίου
Ο σεισμός του Αιγίου έπληξε την πόλη με μεγάλη σφοδρότητα.
Όπως αποκαλύπτει στο newpost ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος «μέχρι αυτήν την στιγμή οι αιτήσεις για έλεγχο σε κτίρια έχουν ξεπεράσει τις 600. Από τους 143 ελέγχους που έχουν ήδη διενεργηθεί προέκυψαν 29 σπίτια προσωρινώς μη κατοικήσιμα».
Το Αίγιο «οργώνουν» 25 μηχανικοί του δήμου και κλιμάκιο του ΤΑΣ Αχαϊας, ενώ αυτήν την ώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος συζητείται το αίτημα της δημοτικής αρχής να χαρακτηριστεί το Αίγιο σεισμόπληκτο.
Μέχρι στιγμής, στο δήμο, έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα 75 κτήρια.
Περιμένουν τις αποζημιώσεις στην Αττική
Στην Αττική το πλήγμα της κακοκαιρίας υπήρξε σαρωτικό.
Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την καταστορφική πλημμύρα του Οκτβωβρίοιυ είναι: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδώνας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.
Καταστροφές έχουν υποστεί συνολικά 580 ακίνητα και 168 οχήματα ενώ μέχρι στιγμής οι πλημμυροπαθείς έχουν λάβει 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
«Ράβε -ξήλωνε» στην Κεφαλονιά
Εγκαταλελειμένο στην τύχη του είναι το σεισμόπληκτο Ληξούρι και τίποτα δεν άλλαξε από τον περσινό καταστροφικό σεισμό.
«Ό,τι φτιάξανε βιαστικά ήταν “μπαλώματα” για τους τουρίστες του καλοκαιριού και τώρα τα ξαναξηλώνουν», λέει στο newpost ο κάτοικος της περιοχής Βαγγέλης Λουκέρης. Όπως εξηγεί «φτιάξανε άρον άρον το λιμάνι για να πατήσουν το πόδι τους οι τουρίστες και τώρα το ξηλώνουν γιατί πρέπει να επισκευαστεί το σύστημα αποχέτευσης, κάτι που έπρεπε να έχει προηγηθεί».
Την ίδια ώρα, ο δρόμος που συνδέει το Ληξούρι με την Κεφαλονιά παραμένει επικίνδυνος, αφού στα σημεία που έχει υποστεί καθίζηση δεν έχει αποκατασταθεί.
Όσο για τους ιδιοκτήτες σπιτιών και ξενοδοχείων, στους οποίος είχαν υποσχεθεί για τις επισκευές τα μισά λεφτά ως βοήθημα και τα υπόλοιπα με άτοκα δάνεια, έχουν λάβει ένα χρόνο μετά το σεισμό…. το μισό του μισού:
«Για τις ζημιές στο οίκημά μας, βγαίνει ένας προϋπολογισμός από τους μηχανικούς που έκαναν τον έλεγχο. Ο συνολικός προύπολογισμός διαιρείται ανά τετραγωνικό μέτρο. Για τα πρώτα 150 τμ, το 80% της ζημιάς το παίρνουμε ως αρωγή από το κράτος και το 20%, μαζί με όλη τη ζημιά των υπόλοιπων τετραγωνικών, λαμβάνουμε άτοκο δάνειο από τις τράπεζες. Όμως οι τράπεζες ακόμη δεν έχουν λάβει από το κράτος καμία εντολή. Έτσι, εγώ που έχω ένα ξενοδοχείο 450τμ και το έχω ήδη επισκευάσει, έχω λάβει μόλις 4000 ευρώ, γιατί το κράτος μέχρι σήμερα έχει πληρώσει τη μισή αρωγή», λέει η πρόεδρος των ιδιοκτητών καταλυμάτων, Κατερίνα Ατσαρού.
πηγή: http://newpost.gr